Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ηφαίστειο Σαντορίνης: Οι αλήθειες και οι μύθοι

«Δεν υπάρχει ούτε μάγμα που να αναβλύζει, ούτε αλλαγή στο χρώμα της θάλασσας, ούτε άνοδος της θερμοκρασίας του νερού». Επιστήμονες που συμμετέχουν στις έρευνες οι οποίες γίνονται τον τελευταίο καιρό στη Σαντορίνη - όπου η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών έχει προκαλέσει ανησυχία - είναι κατηγορηματικοί όταν αναφέρονται στην κατάσταση που διαπιστώνουν στο νησί...


Οι ειδικοί προσπαθούν να ανακαλύψουν έστω και την παραμικρή ένδειξη για το αν κάτι δεν πάει καλά με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Και για τον λόγο αυτό παρακολουθούν το σχήμα της καλντέρας και τις γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν κάτω από τη Νέα Καμένη.

Η αλήθεια είναι ότι από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας μέχρι και χθες το πρωί, οι τέσσερις σεισμοί που εκδηλώθηκαν με μεγέθη από 4,5 βαθμούς μέχρι 5,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ανησύχησαν τους κατοίκους της Θήρας, καθώς συνέδεσαν τις δονήσεις αυτές, που είχαν επίκεντρο ένα υποθαλάσσιο ρήγμα σε απόσταση 47 - 50 χλμ. νοτιοδυτικά της Σαντορίνης με την αυξημένη σεισμικότητα εντός της καλντέρας που παρατηρείται συστηματικά επί τουλάχιστον έξι μήνες.
Το Σάββατο μάλιστα κυκλοφόρησαν κι άλλες φήμες ότι το νερό σε ορισμένα σημεία μέσα στην καλντέρα έχει αλλάξει χρώμα και πως η θερμοκρασία ανέβηκε προκαλώντας μέχρι και τον θάνατο ψαριών.

«Επρόκειτο για αστειότητες που αναπαρήχθησαν χωρίς λόγο προκαλώντας μόνο έντονη ανησυχία. Εγώ που βρίσκομαι στη Σαντορίνη δεν είδα τη θάλασσα να αλλάζει χρώμα σε κανένα σημείο, ούτε στη Νέα Καμένη», ανέφερε στα «ΝΕΑ» ειδικός επιστήμονας που συλλέγει δεδομένα για τη συμπεριφορά του ηφαιστείου.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει τη σεισμικότητα στην καλντέρα (δονήσεις μεγέθους έως 3 βαθμών) με τους τέσσερις σεισμούς από το υποθαλάσσιο ρήγμα, και αυτό για διάφορους λόγους, ένας εκ των οποίων είναι η απόσταση.

Ομως όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι ειδικοί δεν παρακολουθούν με προσοχή τη Σαντορίνη καταγράφοντας τις γεωλογικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μάλιστα έχουν πυκνώσει οι σεισμογράφοι και οι άλλες μετρητικές συσκευές που έχουν τοποθετηθεί στην καλντέρα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης. Οι επιστημονικές ομάδες καταγράφουν τις ποσότητες των εκλυόμενων ηφαιστειακών αερίων, όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Το αέριο αυτό, όπως και άλλα, εκλύεται από ρηγματώσεις πάνω στη Νέα Καμένη που λέγονται ατμίδες ή φουμαρόλες. Επίσης οι ειδικοί λαμβάνουν τιμές για τη θερμοκρασία του νερού αλλά και δείγματα για να τα υποβάλουν σε χημικές αναλύσεις και να εξακριβώσουν το pΗ του. Η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να συγκριθεί με εκείνες που είχαν καταμετρηθεί τα προηγούμενα τρίμηνα. «Ομως τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών, και άλλων πιο εξειδικευμένων, θα πάρουν αρκετό καιρό να αναλυθούν και να συγκριθούν ώστε να υποστηριχθεί ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτή τη στιγμή, το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει μία ήπια διεργασία βαθιά κάτω από τον φλοιό της Γης, αλλά αυτό δεν προμηνύει ότι από βδομάδα θα γίνει και κάποια έκρηξη».

Σε βάθος τεσσάρων ή και περισσότερων χιλιομέτρων κάτω από τη Νέα Καμένη, όπου βρίσκεται στο κέντρο της καλντέρας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν προσφάτως έναν μαγματικό θάλαμο. Ο θάλαμος αυτός δεν είναι γνωστό τι διαστάσεις έχει ακριβώς, όμως περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες μάγματος. «Ακόμη όμως κι αν ανέβαινε το μάγμα προς τα πάνω, υπάρχουν ένα σωρό λόγοι που μπορεί να το κάνουν να σταματήσει κάπου στην πορεία», ανέφερε στα «ΝΕΑ» επιστήμονας που παρακολουθεί το ηφαίστειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...