Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Τα ενεργειακά παιχνίδια της Τουρκίας. Μειώνει την αγορά πετρελαίου απο το Ιράν αυξάνει απο τη Λιβύη!!

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Περίεργα παιχνίδια με το ενεργειακό παίζει η Τουρκία. Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ιράν, ο υπουργός ενέργειας της γειτονικής χώρας Τανέρ Γιλντίζ. είχε ανακοινώσει πως η Άγκυρα θα μειώσει την ποσότητα πετρελαίου το οποίο αγοράζει από την Τεχεράνη.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ερντογάν ζήτησε από τους Ιρανούς τη μείωση της τιμής του πετρελαίου , όμως το αίτημα δεν είχε κάποια ανταπόκτιση. Έτσι το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Τουρκίας TÜPRAŞ ανακοίνωσε πως μειώνει κατά 20% την ποσότητα πετρελαίου που αγοράζει από το Ιράν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το ενεργειακό αυτό κενό θα καλυφθεί με εισαγωγές πετρελαίου από τη Λιβύη.

Με την απόφαση αυτή η Τουρκία ικανοποιεί τις ΗΠΑ που βλέπουν πως η Άγκυρα μειώνει τις εμπορικές συναλλαγές με την Τεχεράνη. Παράλληλα η Τουρκία εξακολουθεί να διαπραγματεύεται την τιμή του πετρελαίου με το Ιράν δείχνοντας πως αν οι Ιρανοί δεν δεχθούν να τη μειώσουν , μελλοντικά μπορεί να υπάρξει και άλλη μειώσει στην ποσότητα της αγοράς. Παράλληλα η Τουρκία ξεκινώντας την αγορά πετρελαίου από τη Λιβύη βοηθά το νέο καθεστώς της χώρας ανοίγοντας σημαντικούς διαύλους έτσι ώστε οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στη χώρα επι Καντάφι να ξεκινήσουν και πάλι τη λειτουργία τους.

onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...