Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Καθορισμό της ΑΟΖ στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ζητά η Κομισιόν

Διμερές θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως διατυπώνεται σε σχετική με το θέμα απάντηση σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΕΛΚ και του ΔΗΣΥ Ελένης Θεοχάρους.



Στην απάντηση γίνεται αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τονίζεται ότι, εξ αφορμής των ερευνών από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανεύρεση υδρογονανθράκων, η Τουρκία θα πρέπει να αποφύγει κάθε απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους, που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον ειρηνικό διακανονισμό διαφορών.


Στις επιλογές του ειρηνικού διακανονισμού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει και την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, εφόσον αυτό απαιτείται. Μια επιλογή με την οποία η κ. Θεοχάρους δεν συμφωνεί, διότι δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά η Τουρκία είναι εκείνη που θα πρέπει να υπογράψει και να θέσει σε εφαρμογή το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας επί τη βάσει του οποίου, όπως πολύ ορθά αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να καθοριστεί η ΑΟΖ σε διμερές επίπεδο. Δηλαδή, μεταξύ δυο κυρίαρχων κρατών της Κυπριακής και της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Όπως επισημαίνει η κ. Θεοχάρους, η υπογραφή και η εφαρμογή από μέρους της Τουρκίας του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξή της στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...